Forum na temat grzybka tybetañskiego
Grudzieñ 23, 2024, 09:32:16 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum zosta³o uruchomione!
 
   Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Pytania???  (Przeczytany 28252 razy)
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*****

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 36


Zobacz profil
« : Maj 20, 2012, 12:55:12 »

Czy grzybek tybetañski ró¿ni siê czym¶ od grzybków mleczarskich (czy to nie aby to samo? czy w ogóle s± jakie¶ grzybki mleczarskie?) i zainteresowa³a mnie jedna rzecz, mianowicie w internecie pisz±, ¿e je¶li mleko nie jest zmieniane co 24h b±d¼ je¶li grzybek ma styczno¶æ z metalem to traci swoje w³a¶ciwo¶ci i\lub umiera. Wiêc po czym poznaæ, ¿e nie ma on swoich w³a¶ciwo¶ci oraz ¿e 'zgin±³' ? Czy wtedy tak¿e siê rozrasta i kwasi mleko? ;-)
Dlaczego lepiej stosowaæ mleko o krótkiej wa¿no¶ci ni¿ to z kartonika??
Zapisane
daras
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +2/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 13


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2012, 12:18:48 »

b±d¼ je¶li grzybek ma styczno¶æ z metalem to traci swoje w³a¶ciwo¶ci i\lub umiera. Wiêc po czym poznaæ, ¿e nie ma on swoich w³a¶ciwo¶ci oraz ¿e 'zgin±³' ? Czy wtedy tak¿e siê rozrasta i kwasi mleko? ;-)
Dlaczego lepiej stosowaæ mleko o krótkiej wa¿no¶ci ni¿ to z kartonika??
Nie s±dzê aby aluminium czy stal nierdzewna w jaki¶ sposób zaszkodzi³y grzybkowi przy krótkotrwa³ym kontakcie, ale lepiej u¿ywaæ niemetali tak jak ludzie radz±, tak na wszelki wypadek.
Je¶li chodzi o mleko to sprawa jest prosta - mleko krótkoterminowe nie jest poddawane tak wielu procesom konserwuj±cym jak mleko UHT. Mleko UHT jest ciê¿ko zakisiæ , raczej zgo¿knieje. Wiem, bo ostatnio mia³em nieprzyjemno¶æ napiæ siê takiego "mleczka". Zreszt±, zawsze mo¿na poeksperymentowaæ z grzybkiem.

Edit: googluje w poszukiwaniu frazy "grzybki mleczarskie" i nic. Raczej w mleczarstwie nie stosuje siê grzybków tylko kultury bakteri. 

Edit:
Cytuj
Mleko kupowaæ lepiej nieodt³uszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite s± wszystkie bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, ¿e mo¿emy mieæ w ogóle idealne niepasteryzowane i nieodt³uszczone „prosto od krowy”).
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2012, 13:06:28 wys³ane przez daras » Zapisane
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*****

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 36


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2012, 16:05:44 »

Dok³adnie, nie wydaje mi siê aby co¶ siê mia³o staæ po krótkotrwa³ym kontakcie ze stal± nierdzewn± b±d¼ aluminium.

Co do mleczka wydaje mi siê i¿ nie ma wielkiej ró¿nicy jakie ono jest, ja od zawsze kupujê mleko £owickie w kartoniku 1,5% b±d¼ 2% z datami wa¿no¶ci na pó³ roku do przodu i takowym te¿ mleczkiem zalewam grzybka, po 24 godzinach napój jest smacznie kwa¶ny i gêsty  Mrugniêcie
Zapisane
Misi24
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 01, 2012, 14:59:06 »

Witam, rozpoczê³am swoj± przygodê z grzybkiem, i mam wiele pytañ. Pierwsze dotyczy tego czy pal±c papierosy mo¿na za¿ywaæ ten specyfik ?
Zapisane
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*****

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 36


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 01, 2012, 15:35:29 »

Witaj misi24, ten "specyfik" nie ró¿ni siê zbyt wiele od kefiru, kwa¶nego mleka, czy actimela, oczywi¶cie ma on du¿o wiêcej zalet ni¿ owe produkty. Tak jak one nie maj± przeciwwskazañ tak i napój z grzybka te¿ nie ma przeciwwskazañ.
Zapisane
Misi24
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2012, 07:40:01 »

Dziêki za szybk± odpowied¼ U¶miech a jak d³ugo mo¿na przechowywaæ gotowy "napój " ?
Zapisane
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*****

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 36


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2012, 09:03:45 »

Sama musisz sprawdziæ po smaku jak d³ugo mo¿na go przechowywaæ w lodówce, mo¿e dzieñ b±d¼ dwa, pojêcia nie mam. Generalnie napój przygotowywuje siê i pije codziennie.
Zapisane
pytanie
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2012, 07:33:24 »

Ja mam pytanie.

Czy po 20 dniach jak zrobie sobie przerwe 10- dniowa to musze zalewac grzybka czy moge go zostawic w sloiku na 10 dni?
Zapisane
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*****

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 36


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2012, 10:15:04 »

Cze¶æ, mo¿esz go np zamroziæ i wyci±gn±æ po 10 dniach, mo¿esz go zalewaæ niewielk± ilo¶ci± mleka codziennie b±d¼ co dwa dni, ponoæ mo¿na go te¿ trzymaæ przez te 10 dni we wodzie.
Zapisane
daras
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +2/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 13


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2012, 06:45:02 »

W wodzie?  To ciekawe?  Zahamuje to jego rozrost, ale czy nie zaszkodzi? Muszê spróbowaæ. Ale zrobiê to na nadwy¿kach. Wyniki podam.
Zapisane
emi
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2012, 09:54:20 »

Hmmmm co by¶cie mi poradzili. Wyjecha³am na kilka dni i mojemu chlopakowi nie chcia³o siê marnowaæ mleka, wstawil grzybka do lodowki i tak sta³ prawie 2 tygodnie. Mo¿na jako¶ poznaæ ¿e grzybek siê ju¿ nie nadaje? odcedzi³am go, przep³uka³am, wygl±da³ jak zwykle a nawet siê rozros³. Zala³am mlekiem ale teraz nie wiem czy piæ czy nie piæ i przywie¶æ nowy od mamy ;P Tylko, ¿e d³ugo jeszcze nie bêde w domu a brakuje mi pysznego kefirku...
Zapisane
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*****

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 36


Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 12, 2012, 11:05:02 »

Witam, to ¿e w³o¿y³ do lodówki widocznie nie popsu³o kondycji grzybka, w zamra¿arce grzybkowi na pewno nic by siê nie sta³o.

Hmm nie mam jeszcze za bardzo do¶wiadczenia z psuj±cymi siê grzybkami, ale uwa¿am i¿ je¶li grzybkowi by co¶ by³o to mo¿e kolor by zmieni³, a ju¿ na pewno mleka by nie kwasi³. Wydaje mi siê i¿ je¶li grzybek mia³ przerwê od mleka to przez kilka dni kwaszenie mo¿e byæ kiepskie, ale jak tylko grzybek pole¿y w mleczku to mu przejdzie z³e samopoczucie i wróci do formy atlety  Du¿y u¶miech

P.S. mo¿esz zrobiæ do¶wiadczenie i wyci±gn±æ kawa³eczek na powietrze, a inny kawa³eczek daæ do wody i obserwowaæ przez kilka dni kolor i stan grzybka :-)
Zapisane
daras
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +2/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 13


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 18, 2012, 08:44:39 »

Najgorsze dla grzybka jest pozostawienie go w tym samym mleku przez dlu¿szy czas , np. tydzieñ. ¯ó³knie i obumiera.
Zapisane
Martyna
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 6


Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2012, 18:51:37 »

Co proponujecie zrobiæ z grzybkiem je¶li od czasu do czasu przez 3-4 dni nie bedzie mia³ kto mu zmienic mleka?
Zaryzykowaæ z lodówk±? W ogóle daæ go do lodowki z mlekiem??
Porad¼cie bo dopiero zaczynam piæ grzybka i szkoda by by³o ¿ebym po tygodniu go zmarnowa³a.
Zapisane
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*****

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 36


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2012, 20:53:43 »

Martyna, albo zamro¼ (tylko wtedy grzybek d³u¿ej dochodzi do siebie), albo daj do wody, b±d¼ do lodówki ale bez mleka, pozdrawiam  Mrugniêcie
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madyan maniacraft wrickenridge polskiserwersluzb szkola-gartossa