Forum na temat grzybka tybetañskiego
Grudzieñ 23, 2024, 10:50:46 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum zosta³o uruchomione!

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Pytania???  (Przeczytany 28273 razy)
Martyna
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 6

« Odpowiedz #15 : Lipiec 18, 2012, 11:32:48 »

dziêkujê za odpowied¼. Spróbuje pomys³u z lodówka gdy¿ my¶le ze zamro¿enie i rozmra¿anie po dwóch dniach i tak co ok dwa tygodnie mog³oby zaszkodziæ grzybkowi:)Na wszelki wypadek zamro¿e porcje grzybka w razie jakby jednak lodówka co dwa tygodnie zaszkodzi³a:)
Pozdrawiam:)
Baszir
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 2

« Odpowiedz #16 : Lipiec 26, 2012, 11:39:49 »

Hodujê grzybka od ponad miesi±ca i do tej pory by³o wszystko ok, czyli kefir gêsty(do tego stopnia ¿e do szklanki dolewa³em odrobinê wody), jednolity i smak taki jak powinien byæ, ale od kilku dni co¶ siê niedobrego dzieje, kefir jest rzadki jak mleko i s± w nim grudki ( tak jak by wkruszyæ bia³ego sera do mleka) smak te¿ nie ten ju¿. Dodam tylko ¿e mleko stosuje ca³y czas to samo, grzybki rozrastaj± siê normalnie, koloru te¿ nie zmieni³y. po wypiciu tego kefiru nie mam ¿adnych problemów ¿o³±dkowych no ale ewidentnie co¶ jest nie tak. Czy kto¶ mia³ lub ma podobny problem
Revan
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 24, 2012, 00:50:55 »

Witam.

O grzybku dowiedzialem sie od rodzicow, ktorzy od niedawna zaczeli go stosowac, a potem trafilem do internetu na sporo pochlebnych opinii i zaczalem sie sam zastanawiac nad jego uzywaniem. Mam jednak pewien dylemat. Moja mama twierdzi na podstawie posiadanych przez siebie informacji od znajomej ktora ja wprowadzila w ten temat, iz podczas kuracji nie wolno spozywac alkoholu. W moim przypadku jest to dosyc spory problem, poniewaz przy trybie zycia jaki prowadze raczej nierealne jest abym przez 20 dni pod rzad kazdego miesiaca praktykowal abstynencje. Jestem studentem i alkohol spozywam dosc czesto, nierzadko tez w dosc sporych ilosciach. Dlatego tez chcialem zapytac, czy rzeczywiscie spozywanie alkoholu podczas kuracji grzybkiem niesie ze soba jakies przykre konsekwencje, a jesli tak, to jakie? I czy w ogole jest sens zaczac go stsosowac przy zalozeniu, ze alkohol pic i tak bede?
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 26, 2012, 21:47:54 wys³ane przez Revan » Zapisane
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 36

« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 30, 2012, 09:05:24 »

Witam.

iz podczas kuracji nie wolno spozywac alkoholu

Witaj, jak dla mnie to s± jakie¶ pierdo³y i brednie, wiadomo, mo¿e faktycznie to prawda i je¶li bêdziesz przyjmowa³ kefirek i pi³ alkohol to mo¿e kefirek nie bêdzie na ciebie dzia³a³, bo alkohol co¶ zrobi z jego sk³adnikami?

Z kefirkiem z grzybka jest podobnie jak z kefirem czy actimelkiem ze sklepu, wiêc siê zastanów czy kupuj±c jaki¶ nabia³ ze sklepu zastanawiasz siê nad tym czy mo¿esz go przyjmowaæ bo pijesz alkohol??
Revan
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 30, 2012, 11:12:24 »

No wlasnie z dotychczas zebranych przeze mnie informacji wynika, ze jednak nie do konca jest jak ze zwyklym kefirem, poniewaz grzybek wytwarza wiele substancji i zwiazkow ktorych w takowym nie ma, m.in. wlasne antybiotyki. Przy ktorych spozywanie alkoholu jest niewskazane.
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 31, 2012, 11:10:09 »

No to ju¿ wiesz, ¿e je¶li bêdziesz pi³ alko to kefirek w 100% dzia³a³ nie bêdzie...
aduska
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 05, 2012, 11:08:07 »

Od wczoraj wieczór mam grzybcia, od bartus2003 dosta³am, za co jeszcze raz dziekuje  U¶miech Buziak U¶miech

Jestem dobrej my¶li, ¿e grzybek powoli dochodzi do siebie po podró¿y, ale mleko od wczoraj wieczór nie zgêstnia³o, za to grzybek (2p³atki) s± ca³e ''obtoczone'' bia³ym bagnem  Jêzyk (kurka, nie wiem jak to nazwaæ) Tak ma byæ? ¯e najpierw sam ten grzybek obrasta w ten 'kefir'?

Czy z racji, ¿e jest w trakcie akcji reanimacyjnych, wyj±c go teraz i op³ukaæ, czy dac mu spokój w tym mleku, dopóki nie minie 24h i wtedy op³ukaæ grzybka i zmieniæ mu mleczko? Czy mo¿e akcja usta usta?  Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech
To 'pierwsze' mleko, z dzi¶ wieczór ju¿ moge wypiæ?

Zawracam g³owe, ale kto pyta nie b³±dzi  Du¿y u¶miech
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 05, 2012, 18:23:31 »

Proszê przeczytaæ ca³e forum poniewa¿ takie pytania ju¿ by³y od pana któremu tak¿e wys³a³em grzybka.

Grzybek bêdzie dochodzi³ do siebie przez kilka dni, dlatego te¿ mleko nie za bardzo bêdzie gêstnia³o ani siê zakwasza³o. Dopiero po kilku dniach bêdzie ok. Wszystko co wys³a³em proszê trzymaæ w jednym s³oiczku i zalewaæ tylko tak± ilo¶ci± mleka aby przykry³o grzybka.

I co 24h wymieniaæ mu mleczko, a grzybka myæ na plastikowym sitku pod zimn± wod± (nie stykaæ z metalami!)

Czy piæ czy nie piæ nie wiem, jak mleczko nie jest zakwaszone ani lekko gêstawe to wylaæ.
aduska
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 06, 2012, 08:50:48 »

Czy piæ czy nie piæ nie wiem, jak mleczko nie jest zakwaszone ani lekko gêstawe to wylaæ.
Za pó¼no. Wypi³am to wczoraj  Du¿y u¶miech P³ynne, na pierwszy rzut oka zwyk³e mleko, tylko ¶mierdzi i kwa¶no-s³odkie. Pija³am lepsze, ale ³yk³am na raz i  póki co ¿yje  Du¿y u¶miech

P³uka³am go te¿ wczoraj wod± przez sitko... I mam 3 pytania:
Czy woda ma byæ ca³kiem zimna czy ch³odna?
Czy nic mu siê nie stanie pod wp³ywem ci¶nienia wody z kranu? Czy lepiej przystopowaæ? Du¿y u¶miech
Czy nowe mleko do którego mam go wk³adaæ ma byæ temp. pokojowej czy mo¿e byæ z lodówki?
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 06, 2012, 09:46:10 »

1. Bez ró¿nicy
2. Nic siê nie stanie
3. Bez ró¿nicy

Mrugniêcie
marcindrut
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 1

« Odpowiedz #25 : Styczeñ 10, 2013, 16:07:06 »

Witam wszystkich

Od kilku dni mam grzybka. Odziedziczy³em go po znajomym, zapomnia³ go zabraæ ze statku i powiedzia³ ze mogê go sobie wzi±æ bo ju¿ tam nie wróci. W taki sposób zosta³em posiadaczem grzybka.

Moje pytanie brzmi jak powinien wygl±daæ zdrowy grzybek. Mój jest inny ni¿ ogl±dany na zdjêciach. Jest w postaci jakby drobno po³amanego makaronu od zupki chiñskiej. Nie jest w postaci zwartych du¿ych kul takich jak tu:

czy tu:

Jest do¶æ mocno rozdrobniony. Czy to normalne. Mo¿e kolega go p³uka³ zbyt mocnym ci¶nieniem i go porozrywa³.

Przy nastêpnym p³ukaniu zrobiê mu zdjêcie i wstawiê. Tak bêdzie najlepiej. U¶miech to za oko³o 22 godziny

Pozdrawiam
Marcin U¶miech

PS:

Tak wygl±daj± moje grzybki

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 11, 2013, 22:52:40 wys³ane przez marcindrut » Zapisane
daras
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +2/-0

Wiadomo¶ci: 13

« Odpowiedz #26 : Luty 04, 2013, 19:05:23 »

³adny grzybek , nic mu nie jest. Je¶li chcesz aby by³ zwarty to nie p³ucz go pod mocnym strumieniem wody.
la_ferrara
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #27 : Maj 14, 2013, 20:25:42 »

Wie kto¶ co¶ czy stosowanie grzybka mo¿e mieæ jaki¶ wp³yw na antykoncepcjê hormonaln±? Bo moja ginekolog zrobi³a wielkie oczy jak j± spyta³am, nigdy o grzybku nie s³ysza³a i nie wie ;/
la_ferrara
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #28 : Maj 15, 2013, 19:32:11 »

pytanie ju¿ nieaktualne, zapyta³am innego lekarza i mo¿na piæ kefir z grzybka podczas brania tabletek anty, ale warunkiem jest ¿eby o innej porze dnia ni¿ tabletka.. czyli jak tabletka rano to kefir wieczorem i odwrotnie. U¶miech
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #29 : Maj 26, 2013, 14:16:40 »

A jak pijasz mleko, kefir, albo jesz jogurty te¿ siê zastanawiasz nad tym??
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: