Forum na temat grzybka tybetañskiego
Grudzieñ 23, 2024, 05:40:54 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum zosta³o uruchomione!
 
   Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Przepis na twaróg z grzybka  (Przeczytany 5930 razy)
bartus2003
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*****

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 36


Zobacz profil
« : Maj 13, 2012, 23:09:36 »

Wiele osob marzy o produkcji w³asnego, domowego twarogu, ale nie maj± dostêpu do ¶wie¿ego mleka. Teraz, dziêki wspania³ym zdolno¶ciom grzybka tybetañskiego, mog± sami zrobiæ ser wykorzystuj±c napoj z grzybka i mleko UHT.


Przepis na domowy twarog
z wykorzystaniem grzybka, bez potrzeby zdobywania mleka "prosto od krowy".


Do produkcji domowego twarogu potrzebne s±:

- garnek*,
- sitko (badz plotno),
- termometr (nie konieczny, ale wskazany),
- szklanka napoju z grzybka,
- 1,5 litra mleka UHT.

Ilo¶æ mleka i napoju z grzybka mo¿e byæ inna, wa¿ne jest aby zachowaæ miêdzy nimi proporcjê 6:1. Najlepszy do produkcji twarogu jest mocny napoj z grzybka, taki ktory "sci±³" siê pod dzia³aniem grzybka.


1. Podgrzaæ mleko do 90 *C.
Dodaæ napoj z grzybka i lekko zamieszaæ. Poczekaæ, a¿ serwatka odzieli siê od grudek twarogu.

2. Odcedziæ twarog serwatki
Mo¿na to zrobiæ za pomoc± sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie.

3. Twarog jest gotowy !
Mo¿na go przyprawiæ, dodaæ ¶mietany, szczypiorku i rozsmarowaæ na kanapkach.


Kiedy twarog trudno oddziela siê od serwatki mo¿na bardziej podgrzaæ mleko, b±d¼ dodaæ wiêcej napoju z grzybka.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2012, 17:33:23 wys³ane przez bartus2003 » Zapisane
dominikanoga
Nowy u¿ytkownik
*

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 3


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2013, 13:46:33 »

a ja nie dolewam ¿adnego mleka,tylko wlewam sam napój grzybkowy do ma³ego garnka i bardzo wolno podgrzewam,a najlepiej to w miseczkê i do k±pieli wodnej-minimalny ogieñ.wychodzi mi ma³a ilo¶æ w sam raz dla synka na ¶niadanie,mama pije serwatkê-15 min roboty i wszyscy zadowoleni i jakie smaczne!
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wrickenridge kluczzmierzchu exoticsavanna maniacraft dlawtajemniczonych