Pszczó³ka
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 01, 2012, 21:48:08 » |
|
Sugeruje siê, ¿e ziarna kefirowe nie powinny mieæ styczno¶ci z metalowymi przedmiotami. Sk±d to zalecenie siê wziê³o?
Dawniej, kiedy grzybek trafi³ do Europy wiêkszo¶æ naczyñ nie by³a wykonana, z tak powszechnej dzi¶, stali nierdzewnej. Naczynia wykonane z reaktywnych metali bêd± wchodzi³y w reakcjê z kwa¶nym w odczynie ¶rodowiskiem kefirowym i ziarnami grzybka (kwasy organiczne, jak kwas np. mlekowy). W wyniku tego dzia³ania jony metali (toksyczne dla organizmu w wyniku nagromadzenia siê wiêkszej ilo¶ci) bêd± w niewielkich ilo¶ciach przedostawaæ siê do kefiru i tym samym do organizmu spo¿ywaj±cej kefir osoby. Jednorazowo spo¿ywane minimalne ilo¶ci metali, mog± (przy stosowaniu regularnej kuracji kefirowej) kumulowaæ siê jednak do wiêkszych ilo¶ci, które mog± wywrzeæ negatywny wp³yw na organizm. Poniewa¿ kefir z ziaren kefirowych grzybka tybetañskiego w swej naturze, to zdrowy pokarm, to tym bardzie podkre¶la siê , aby jego przygotowanie odbywa³o siê tak¿e w mo¿liwie najmniej "ska¿ony", a najbardziej zbli¿ony do naturalnego sposób (najlepiej mleko organiczne do zalewania ziaren, najlepiej czysta woda do p³ukania grzybka, idea³em by³yby naczynia drewniane, czy bambusowe, itd.).
Mimo, ¿e naczynia wykonane ze stali nierdzewnej s± stosunkowo najmniej reaktywne (dlatego mo¿na u¿ywaæ ich do hodowania i przechowywania grzybka), to jednak osobi¶cie polecam stosowanie szk³a, bo jest najbardziej obojêtne. Podsumowuj±c: wed³ug mnie, lepiej obojêtny materia³ (szk³o, drewno), ni¿ stosunkowo najmniej reaktywny metal.
¯yczê du¿o zdrowia i smacznego. Pozdrawiam
|