bartus2003
|
|
« : Maj 13, 2012, 23:09:36 » |
|
Wiele osob marzy o produkcji w³asnego, domowego twarogu, ale nie maj± dostêpu do ¶wie¿ego mleka. Teraz, dziêki wspania³ym zdolno¶ciom grzybka tybetañskiego, mog± sami zrobiæ ser wykorzystuj±c napoj z grzybka i mleko UHT.
Przepis na domowy twarog z wykorzystaniem grzybka, bez potrzeby zdobywania mleka "prosto od krowy".
Do produkcji domowego twarogu potrzebne s±:
- garnek*, - sitko (badz plotno), - termometr (nie konieczny, ale wskazany), - szklanka napoju z grzybka, - 1,5 litra mleka UHT.
Ilo¶æ mleka i napoju z grzybka mo¿e byæ inna, wa¿ne jest aby zachowaæ miêdzy nimi proporcjê 6:1. Najlepszy do produkcji twarogu jest mocny napoj z grzybka, taki ktory "sci±³" siê pod dzia³aniem grzybka.
1. Podgrzaæ mleko do 90 *C. Dodaæ napoj z grzybka i lekko zamieszaæ. Poczekaæ, a¿ serwatka odzieli siê od grudek twarogu.
2. Odcedziæ twarog serwatki Mo¿na to zrobiæ za pomoc± sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie.
3. Twarog jest gotowy ! Mo¿na go przyprawiæ, dodaæ ¶mietany, szczypiorku i rozsmarowaæ na kanapkach.
Kiedy twarog trudno oddziela siê od serwatki mo¿na bardziej podgrzaæ mleko, b±d¼ dodaæ wiêcej napoju z grzybka.
|