Forum na temat grzybka tybetañskiego
Grudzieñ 23, 2024, 10:40:37 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum zosta³o uruchomione!
 
   Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10
 71 
 : Sierpieñ 14, 2012, 22:42:13 
Zaczêty przez dominikanoga - Nowe: wys³ane przez dominikanoga
witam wszystkich!jak w tytule,szukam grzybka w woj.¶l±skim,jako¶ nie ufam poczcie;),tzn by³abym spokojniejsza gdybym oszczêdzi³a mu przesy³kowych atrakcji.jednego grzybka ju¿ zabi³am metalow± ³y¿k±...wiêc teraz muszê mieæ siê na baczno¶ci!
czy jest kto¶ z mojej okolicy,kto odsprzeda mi ma³y szczepik?

 72 
 : Sierpieñ 13, 2012, 12:46:33 
Zaczêty przez bartus2003 - Nowe: wys³ane przez gumi¶
Mi doradzili,¿eby zalaæ go wod± i w³o¿yæ do lodówki.Zrobi³am ju¿ tak 3 razy i nie zauwa¿y³am zeby by³o z nim co¶ nie tak. Nadal siê rozmna¿a i fermentuje normalnie po zalaniu mlekiem:)U¶miech

A czy jeste¶ pewna ¿e kefir zachowuje swoje parametry?Zwyk³y jogurt mo¿na kupiæ w sklepie bez codziennej zabawy.

 73 
 : Sierpieñ 13, 2012, 11:11:44 
Zaczêty przez bartus2003 - Nowe: wys³ane przez Martyna
Mi doradzili,¿eby zalaæ go wod± i w³o¿yæ do lodówki.Zrobi³am ju¿ tak 3 razy i nie zauwa¿y³am zeby by³o z nim co¶ nie tak. Nadal siê rozmna¿a i fermentuje normalnie po zalaniu mlekiem:)U¶miech

 74 
 : Sierpieñ 11, 2012, 11:21:13 
Zaczêty przez gumi¶ - Nowe: wys³ane przez gumi¶
Ka¿dy kto chce u¿ywaæ tego specyfiku powinien zapoznaæ siê z tymi informacjami.Na koñcu s± linki do portali rosyjski gdzie mo¿na znale¼æ wiêcej informacji.
T³umaczenie nie jest precyzyjne i za pomoc± translatora.

Na naszych portalach jest bardzo ma³o informacji na temat tego cuda natury.Pijê kefir i jest rewelacyjny a dla mnie najwa¿niejsze jest to ¿e pomaga w odchudzaniu;

"Kefir Tybetañski mleko radzi sobie grzyb z depozytów t³uszczowych w organizmie, jak przekszta³ca t³uszcz na prostsze zwi±zki,"

S± te¿ przeciwwskazania;

"Mimo wszystkich swoich cech pozytywnych , pieczarki mleko nadal ma wiele przeciwwskazañ i ograniczeñ: S± to:

    * Grzybek tybetañski mleka nie mog± byæ brane dla osób z nietolerancj± produktów mlecznych.
    * W leczeniu cukrzycy nie mo¿na ³±czyæ metoda oparta na grzyba kefiru tybetañskiego z wprowadzeniem insuliny.
    * Osoby cierpi±ce na astmê oskrzelow± z diety lepiej jest usun±æ nawet zwyk³y jogurt.
    * Przez ca³y czas podczas przyjmowania jogurt, nie powinni przyjmowaæ alkoholu.
    * Wraz z grzyb kefir mleko nie mo¿e piæ leku. Bior±c jogurt, wzi±æ trzy-godzinny okres z lekami i jogurt.

Je¶li nie masz protivopakazany i planuj± wykorzystaæ grzyb mleka na celu - przeczytaæ instrukcje na temat przygotowania i utrzymania grzyba.

Warto linki wrzuciæ w translator i dowiecie siê wiêcej,je¿eli kto¶ zna dobrze j.rosyjski mo¿e wygooglowaæ wiêcej informacji.Je¿eli co¶ ciekawego siê trafi chêtnie bym poczyta³.

Link; http://combucha.ru/lechebnyie_svoystva/

Link; http://kefirniygrib.narod.ru/about.htm

Gdzie¶ te¿ wyczyta³em ¿e nie powinno siê ko u¿ywaæ z Algami i Kambuch± (grzybem herbacianym)

 75 
 : Sierpieñ 06, 2012, 14:45:13 
Zaczêty przez bartus2003 - Nowe: wys³ane przez ernest210
A czy móg³by kto¶ doradziæ w jaki sposób przechowaæ grzybka przez 48 godzin np. weekend kiedy to nie mam mnie w domu.
Czêsto wyje¿d¿am w pi±tek i wracam w niedziel wieczorem, woziæ go ze sob± bym nie chcia³ a mroziæ na tak krótki czas chyba siê nie op³aca.

 76 
 : Lipiec 26, 2012, 11:39:49 
Zaczêty przez bartus2003 - Nowe: wys³ane przez Baszir
Hodujê grzybka od ponad miesi±ca i do tej pory by³o wszystko ok, czyli kefir gêsty(do tego stopnia ¿e do szklanki dolewa³em odrobinê wody), jednolity i smak taki jak powinien byæ, ale od kilku dni co¶ siê niedobrego dzieje, kefir jest rzadki jak mleko i s± w nim grudki ( tak jak by wkruszyæ bia³ego sera do mleka) smak te¿ nie ten ju¿. Dodam tylko ¿e mleko stosuje ca³y czas to samo, grzybki rozrastaj± siê normalnie, koloru te¿ nie zmieni³y. po wypiciu tego kefiru nie mam ¿adnych problemów ¿o³±dkowych no ale ewidentnie co¶ jest nie tak. Czy kto¶ mia³ lub ma podobny problem

 77 
 : Lipiec 20, 2012, 17:26:27 
Zaczêty przez bartus2003 - Nowe: wys³ane przez Martyna
no to wszystko jasne:)

 78 
 : Lipiec 19, 2012, 09:50:43 
Zaczêty przez bartus2003 - Nowe: wys³ane przez emodrzew
witam
czy ktos z gdyni posiada grzybek?

 79 
 : Lipiec 18, 2012, 17:09:03 
Zaczêty przez bartus2003 - Nowe: wys³ane przez Bartlomiej
 HISTORIA –mleka pasteryzowanego ( Zaczerpniête z internetu)
"To najlepszy wybór dla osób, które chc± co¶ zrobiæ z mlekiem, ale nie maj± dostêpu do mleka surowego. Wiele osób, nies³usznie, myli pasteryzacjê ze sterylizacj± mleka. Wyobra¼cie sobie XIX wieczny Pary¿ – brudny, ¶mierdz±cy  i zat³oczony. Kilka wieków  wstecz ,krowy hodowano po prostu na ulicach miasta – mieszkañcy mieli dostêp do w miarê ¶wie¿ego mleka. Jednak wraz z er± przemys³ow±, ludno¶ci przybywa³o, zieleniny w miastach ubywa³o – woda stawa³a siê coraz brudniejsza, krowy – które do tej pory ³atwo by³o wykarmiæ i wydoiæ, zaczê³y ¿ywiæ siê podejrzanym jedzeniem. Nadal mo¿na by³o spotkaæ mleczarnie z krowami, jednak po mie¶cie rozprzestrzenia³y siê plotki o tym, czym karmione s± wychud³e krowy, jakie podejrzane p³yny s± dodawane do mleka, by zwiêkszyæ jego objêto¶æ i smak. Picie mleka by³o po prostu niebezpiecznie. Przywo¿ono mleko z prowincji – czêsto w byle jakich pojemnikach. Mieszano mleko z ró¿nych farm,  Bakterie mno¿y³y siê na potêgê. Czêsto mleko, które dociera³o do Pary¿a, by³o ju¿ po prostu zepsute. Doro¶li chorowali od spo¿ycia takiego mleka, dzieci czêsto umiera³y. Zatrucie mlekiem nie by³o niczym nadzwyczajnym. Dopóki, w 1886 roku, Henri Pasteur, nie wymy¶li³ prostego i efektywnego sposobu na to, jak uczyniæ mleko bardziej bezpiecznym.  Jego pomys³, nazwany potem pasteryzacj± by³ prosty – polega³ na podgrzewaniu mleka do odpowiedniej temperatury przez okre¶lony czas. Louis Pasteur - twórca pasteryzacji (Photo credit: Wikipedia) Co to jest pasteryzacja? Pasteryzacja polega na ogrzewaniu mleka przez okre¶lony czas w odpowiedniej temperaturze. To w³a¶nie dziêki pasteryzacji, miasta mog³y cieszyæ siê bezpiecznym mlekiem. W pó¼niejszym czasie pasteryzacja przyczyni³a siê do rozwoju przemys³u mleczarskiego. W koñcu mo¿na by³o przewoziæ mleko na d³u¿sze odleg³o¶ci i przechowywaæ d³u¿ej, ni¿ mleko surowe. Co wiêcej, nadal mo¿na by³o przygotowywaæ z niego sery czy kefiry. Pasteryzacja wspó³cze¶nie: Wspó³cze¶nie pasteryzacja jest stosowana na ró¿ny sposób. Mo¿na wyró¿niæ trzy sposoby pasteryzacji mleka, które s± stosowane w przemy¶le i w przetwórstwie domowym/* pasteryzacja w niskiej temperaturze: polega na podgrzewaniu mleka do temperatury 62 stopnie. Mleko nale¿y podgrzewaæ przez 30 – 35 minut.* pasteryzacja w wysokiej temperaturze: stosowana w przemy¶le (specjalne urz±dzenia – pasteryzatory), polega na podgrzewaniu mleka do temperatury 72 C przez 15 sekund. Czasem producenci podwy¿szaj± jeszcze temperaturê o kilka stopni – s±dz±c, ¿e to zwiêksza bezpieczeñstwo mleka – szczególnie przesadni na tym punkcie s± Amerykanie, którzy uwielbiaj± sterylne produkty. Obydwie te techniki s± równoznaczne, je¶li chodzi o zachowanie w³a¶ciwo¶ci mleka. Plusy i minusy pasteryzacji mleka. Pasteryzacja niszczy subtelny smak i zapach mleka, mleko pasteryzowane jest bardziej zuniwersalizowane w smaku. Na plus pasteryzacji przemawia to, ¿e jest du¿o bezpieczniejsze w przechowywaniu, mo¿na przygotowaæ z niego praktycznie wszystkie przetwory, o ile ma odpowiedni± ilo¶æ t³uszczu. Pasteryzacja pozbawia mleko czê¶ci wapnia, dlatego np. je¶li chcecie robiæ sery – czêsto dodaje siê do mleka pasteryzowanego chlorek wapnia.  Czasem dodaje siê równie¿ lipazê, ¿eby mleko mia³o bardziej wyczuwalny smak. MLEKO UHT –co to jest? Mleko UHT ( ultra-high temperature pasterisation) równie¿ powstaje podczas procesu pasteryzacji, jednak w temperaturze tak wysokiej, ¿e traci wiêkszo¶æ swoich w³a¶ciwo¶ci – smak Mleko UHT jest poddane dzia³aniu bardzo wysokiej temperatury: w przedziale 130 – 150 C, przez 1 do 3 sekund, a nastêpnie sch³adzane do oko³o 20 stopni. Nastêpnie jest pakowane w sterylnych warunkach i mo¿e byæ przechowywane  miesi±cami, bez konieczno¶ci ch³odzenia. Uwaga! Po otwarciu w mleku bêd± rozwijaæ siê drobnoustroje, poniewa¿ nie jest ca³kowicie sterylne – nale¿y je przechowywaæ w lodówce! Mleko UHT nie nadaje siê raczej do dalszego przetworzenia – g³ównie dlatego, ¿e bia³ko w nim zawarte, pod wp³ywem temperatury, ulega denaturacji – pewnie, przy robieniu jogurtu, nie ma to a¿ tak du¿ego znaczenia, ale nie otrzymacie z mleka UHT dobrego skrzepu do sera. Spotka³am siê z komentarzem, ¿e kto¶ na mleku UHT zrobi³ ser koryciñski – osobi¶cie uwa¿am, ¿e takie mleko nie nadaje siê do robienia sera, skrzep nigdy nie bêdzie dobrej jako¶ci.  Moim zdaniem nie ma sensu na si³ê przetwarzaæ mleka UHT – du¿o lepiej wybraæ takie pasteryzowane w niskiej temperaturze. Kilka uwag praktycznych na temat kupna mleka pasteryzowanego w „niskiej” temperaturze. Mleko pasteryzowane w ten sposób ma przydatno¶æ do spo¿ycia – najczê¶ciej oko³o tygodnia. Kupujemy naj¶wie¿sze Mleko takie najczê¶ciej jest sprzedawane w plastikowych butelkach, w lodówkach (obok serów, jogurtów, etc.) Je¶li chcecie zrobiæ z mlekiem co¶ wiêcej (sery, jogurty,kefiry), sprawdzajcie stopieñ pasteryzacji mleka. Zazwyczaj producenci pisz±c „mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze”, maj± na my¶li pasteryzacjê powy¿ej 72 C – nie dowiecie siê, ile stopni to jest dokladnie, dopóki nie zapytacie bezpo¶rednio w mleczarni. Warto szukaæ mleka, gdzie widnieje nazwa „³agodnie pasteryzowane” albo „pasteryzowane w niskiej temperaturze”. Zasada przy wyborze mleka do dalszego przetworzenia jest taka: wybieramy jak najmniej przetworzone mleko – pasteryzowane w jak najni¿szej temperaturze – najlepiej z jak najbli¿szego ¼ród³a (np. lokalnej mleczarni) – ³añcuch dostawy mleka te¿ wp³ywa na jego smak. Wniosek jest taki mleko UHT jest wyja³owione ,pasteryzowane jest bardziej bogate w sk³adniki ."

 80 
 : Lipiec 18, 2012, 15:39:39 
Zaczêty przez Bartlomiej - Nowe: wys³ane przez Bartlomiej
Martyna bardzo dziêkujê z informacjê  ::)Serdecznie pozdrawiam

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10
Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wrickenridge polskiserwersluzb dlawtajemniczonych madyan maniacraft