Mi doradzili,¿eby zalaæ go wod± i w³o¿yæ do lodówki.Zrobi³am ju¿ tak 3 razy i nie zauwa¿y³am zeby by³o z nim co¶ nie tak. Nadal siê rozmna¿a i fermentuje normalnie po zalaniu mlekiem:)
tu s± wymienione witaminki:) http://grzybektybetanski.pl/wlasciwosci-zdrowotne-pelen-tekst/ Czyta³am tez o pierwiastkach ale nie mogê ju¿ tego znale¼æ.Byæ mo¿e na powy¿szej stronce co¶ jest co teraz przeoczy³am.Z tego co zapamiêta³am to jest to Magnez potas selen i nie pamiêtam:)
Ja co prawda pije grzybka od dwóch dni ale moi rodzice pija ok 20 dni i do tej pory u¿ywali¶my mleka UHT i to jeszcze biedronkowego:) Mimo to mleko, to siê bardzo dobrze kwasi³o i mia³o smak kefiru.Tylko,¿e na ka¿dej stronce pisze o tym ze UHT siê nie nadaje,mo¿e to wynika z czego¶ innego ni¿ brak zakwaszania???Nie jest ten kefir tak warto¶ciowy czy co?
dziêkujê za odpowied¼. Spróbuje pomys³u z lodówka gdy¿ my¶le ze zamro¿enie i rozmra¿anie po dwóch dniach i tak co ok dwa tygodnie mog³oby zaszkodziæ grzybkowi:)Na wszelki wypadek zamro¿e porcje grzybka w razie jakby jednak lodówka co dwa tygodnie zaszkodzi³a:) Pozdrawiam:)
Co proponujecie zrobiæ z grzybkiem je¶li od czasu do czasu przez 3-4 dni nie bedzie mia³ kto mu zmienic mleka? Zaryzykowaæ z lodówk±? W ogóle daæ go do lodowki z mlekiem?? Porad¼cie bo dopiero zaczynam piæ grzybka i szkoda by by³o ¿ebym po tygodniu go zmarnowa³a.