b±d¼ je¶li grzybek ma styczno¶æ z metalem to traci swoje w³a¶ciwo¶ci i\lub umiera. Wiêc po czym poznaæ, ¿e nie ma on swoich w³a¶ciwo¶ci oraz ¿e 'zgin±³' ? Czy wtedy tak¿e siê rozrasta i kwasi mleko? ;-)
Dlaczego lepiej stosowaæ mleko o krótkiej wa¿no¶ci ni¿ to z kartonika??
Nie s±dzê aby aluminium czy stal nierdzewna w jaki¶ sposób zaszkodzi³y grzybkowi przy krótkotrwa³ym kontakcie, ale lepiej u¿ywaæ niemetali tak jak ludzie radz±, tak na wszelki wypadek.
Je¶li chodzi o mleko to sprawa jest prosta - mleko krótkoterminowe nie jest poddawane tak wielu procesom konserwuj±cym jak mleko UHT. Mleko UHT jest ciê¿ko zakisiæ , raczej zgo¿knieje. Wiem, bo ostatnio mia³em nieprzyjemno¶æ napiæ siê takiego "mleczka". Zreszt±, zawsze mo¿na poeksperymentowaæ z grzybkiem.
Edit: googluje w poszukiwaniu frazy "grzybki mleczarskie" i nic. Raczej w mleczarstwie nie stosuje siê grzybków tylko kultury bakteri.
Edit:
Mleko kupowaæ lepiej nieodt³uszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite s± wszystkie bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, ¿e mo¿emy mieæ w ogóle idealne niepasteryzowane i nieodt³uszczone „prosto od krowy”).