Forum na temat grzybka tybetañskiego
Grudzieñ 23, 2024, 09:43:18 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum zosta³o uruchomione!
 
  Strona g³ówna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
  Poka¿ wiadomo¶ci
Strony: [1]
1  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Pytania??? : Luty 04, 2013, 19:05:23
³adny grzybek , nic mu nie jest. Je¶li chcesz aby by³ zwarty to nie p³ucz go pod mocnym strumieniem wody.
2  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Przechowywanie : Styczeñ 09, 2013, 17:59:43
Po zalaniu zwyk³± wod± z kranu (chlorowan±) i pozostawieniu go na 48h grzybek zacz±³ obumieraæ!  Odradzam! Na szczê¶cie w porê siê zorientowa³em.  Szok

Zauwa¿y³em równie¿, ¿e s³abo siê rozrasta gdy p³uczê go wod± z mojego kranu.
3  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Pytania??? : Czerwiec 18, 2012, 08:44:39
Najgorsze dla grzybka jest pozostawienie go w tym samym mleku przez dlu¿szy czas , np. tydzieñ. ¯ó³knie i obumiera.
4  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Pytania??? : Czerwiec 11, 2012, 06:45:02
W wodzie?  To ciekawe?  Zahamuje to jego rozrost, ale czy nie zaszkodzi? Muszê spróbowaæ. Ale zrobiê to na nadwy¿kach. Wyniki podam.
5  Kategoria ogólna / Oddam, sprzedam / Odp: Chêtnie podzielê siê grzybkiem : Czerwiec 11, 2012, 06:41:13
Doszed³ i jest w niez³ej kondycji. Wczoraj ukwasilem nim 1/3 szklanki mleka, czyli siê rozmna¿a . Znajomi ju¿ czekaj± na potomstwo.Jeszcze raz dziêki.  U¶miech 
6  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Przechowywanie : Czerwiec 04, 2012, 11:17:54
Tak, mo¿na. Plastik, szk³o. Metal odpada.
7  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: W³a¶ciwo¶ci lecznicze : Maj 31, 2012, 12:53:28
http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/hodujemy-grzybka

ciekawy artyku³
8  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Przechowywanie : Maj 31, 2012, 12:23:12
Kiedy mamy zamiar zrobiæ d³u¿sz± przerwê w piciu napoju (urlop, wakacje) mo¿emy grzybka zamroziæ w zamra¿alniku. W ten sposob mozna go przetrzymywaæ przez niegraniczony okres czasu. Nastêpnie wystarczy grzybka wyj±æ z zamra¿alnika i zalaæ mlekiem - po kilku dniach grzybek "wraca do formy".

Tego to nie wiedzia³em!  U¶miech I dla tego straci³em swojego pupila prawie 10 lat temu.

Edit:
Cytuj
Grzybka mo¿na mroziæ lub suszyæ, je¶li planowana jest np. d³u¿sza przerwa w stosowaniu kuracji.

Nawet suszyæ mo¿na!
9  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Pytania??? : Maj 31, 2012, 12:18:48
b±d¼ je¶li grzybek ma styczno¶æ z metalem to traci swoje w³a¶ciwo¶ci i\lub umiera. Wiêc po czym poznaæ, ¿e nie ma on swoich w³a¶ciwo¶ci oraz ¿e 'zgin±³' ? Czy wtedy tak¿e siê rozrasta i kwasi mleko? ;-)
Dlaczego lepiej stosowaæ mleko o krótkiej wa¿no¶ci ni¿ to z kartonika??
Nie s±dzê aby aluminium czy stal nierdzewna w jaki¶ sposób zaszkodzi³y grzybkowi przy krótkotrwa³ym kontakcie, ale lepiej u¿ywaæ niemetali tak jak ludzie radz±, tak na wszelki wypadek.
Je¶li chodzi o mleko to sprawa jest prosta - mleko krótkoterminowe nie jest poddawane tak wielu procesom konserwuj±cym jak mleko UHT. Mleko UHT jest ciê¿ko zakisiæ , raczej zgo¿knieje. Wiem, bo ostatnio mia³em nieprzyjemno¶æ napiæ siê takiego "mleczka". Zreszt±, zawsze mo¿na poeksperymentowaæ z grzybkiem.

Edit: googluje w poszukiwaniu frazy "grzybki mleczarskie" i nic. Raczej w mleczarstwie nie stosuje siê grzybków tylko kultury bakteri. 

Edit:
Cytuj
Mleko kupowaæ lepiej nieodt³uszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite s± wszystkie bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, ¿e mo¿emy mieæ w ogóle idealne niepasteryzowane i nieodt³uszczone „prosto od krowy”).
10  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Smak : Maj 31, 2012, 12:04:33
Teraz wygl±da o niebo lepiej, ale zastanawiam siê, czy on rzeczywi¶cie dzia³a, czy te¿ mleko, które nim zalewam po prostu ki¶nie i nie ma szczególnych w³a¶ciwo¶ci...

£atwo sprawdziæ: pozostaw o tej samej godzinie dwa naczynia ze ¶wie¿ym mlekiem , jedno z grzybkiem i zobacz w którym mleko wcze¶niej siê zsi±dzie. Zapewniam, ¿e ta z grzybkiem bêdzie szybsza, a na tê z mlekiem bêdziesz musia³a jeszcze sporo poczekaæ.  Poza tym mo¿na regulowaæ stopien zakwaszenia poprzez dobranie odpowiednich proporcji grzybka do mleka.  
11  Kategoria ogólna / Oddam, sprzedam / Odp: Chêtnie podzielê siê grzybkiem : Maj 31, 2012, 10:45:48
ok, fajnie i dziêki.
12  Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Uwaga na metale! : Maj 31, 2012, 10:44:37
Mia³em kedy¶ grzybka tybetañskiego (10l temu) i rozrasta³ siê bardzo szybko. Do odcedzania u¿ywa³em aluminiowego sita i nic mu nie by³o, ale lepiej trzymaæ siê regu³ i nie u¿ywaæ metalu.
13  Kategoria ogólna / Oddam, sprzedam / Odp: Chêtnie podzielê siê grzybkiem : Maj 31, 2012, 10:40:29
Chêtnie skorzystam z twojej propozycji. Jak to za³atwimy?
Strony: [1]
Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

exoticsavanna wojnaklanow wataha-dahabiga-indaha dlawtajemniczonych szkola-gartossa