Tytu³: Smak Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartus2003 Maj 13, 2012, 23:07:18 Smak mlecznego napoju
Napoj mleczny produkowany przez drogocennego grzybka przypomina w smaku kefir. Je¿eli staje siê bardziej kwa¶ny ni¿ zwykle oznacza to, ¿e grzybka zaczyna byæ za du¿o. Nale¿y wtedy zwiêkszyæ ilo¶æ mleka, b±d¼ pozbyæ siê czê¶ci grzybka. Jedna z kupuj±cych umie¶ci³a w wystawionym komentarzu uwagê, ¿e „kefir z grzybka fantastycznie nadaje siê do robienia sosu tzatziki” Ja osobi¶cie miksuje napoj z owocami i dodajê otrebow pszennych. Tytu³: Odp: Smak Wiadomo¶æ wys³ana przez: krycha Maj 18, 2012, 20:36:46 Witam! Od tygodnia jestem szczê¶liw± (!?) posiadaczk± grzybka. I mam w zwi±zku z tym nie¶mia³e pytanie: smak to sprawa indywidualna, ale mnie bardziej interesuje zapach. Wyczyta³am gdzie¶, ¿e sporz±dzony kefirek pachnie dro¿d¿ami i faktycznie po pierwszym czy drugim "zalaniu" wyczuwa³am dro¿d¿owy zapach, a teraz ju¿ go nie ma... :-\. I nie wiem, czy to dobrze, czy ¼le. Dodam tylko, ¿e swojego tybusia zakupi³am przez internet i dotar³ do mnie w fatalnym stanie. Teraz wygl±da o niebo lepiej, ale zastanawiam siê, czy on rzeczywi¶cie dzia³a, czy te¿ mleko, które nim zalewam po prostu ki¶nie i nie ma szczególnych w³a¶ciwo¶ci...
Tytu³: Odp: Smak Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartus2003 Maj 20, 2012, 12:53:12 Witaj, ja jestem posiadaczem grzybka jako¶ od blisko dwóch tygodniu, kolega z Niemiec mi przywióz³. Wiêc za du¿o na temat wypowiedzieæ siê nie mogê w zwi±zku z moim krótkim do¶wiadczeniem.
Smak jak dla mnie to jak ma¶lanka, twój smak móg³ wynikaæ z tego, ¿e jak wspomnia³a¶ grzybek nie by³ w zbyt dobrym stanie, mo¿e siê odradza³ i dlatego by³ taki smak na pocz±tku, dodam i¿ smak siê nie zmienia ewentualnie kwa¶nieje je¶li grzybek jest za du¿y (trzeba wtedy nadwy¿kê wyrzuciæ b±d¼ podarowaæ) w stosunku do objêto¶ci mleka. Zawsze mo¿esz postawiæ jedn± szklankê z grzybkiem, a drug± obok bez i mo¿esz porównaæ smak i wygl±d oraz podzieliæ siê obserwacjami. A czy jest skuteczny? Musisz przekonaæ siê sama. Jak wiadomo ludzie zachwalaj± grzybka, wiêc co¶ w tym jest, oczywi¶cie s± tak¿e ci którzy powiedz± i¿ grzybek jest nieskuteczny, niestety ci ludzie nadal my¶l± i¿ grzybka siê je i zalewa wod± hehe ;D Znajomy, który mi da³ owego grzybka stwierdzi³ i¿ owy wywar wyregulowa³ mu w znaczynym stopniu ci¶nienie, cholesterol i trawienie, wiêcej zaobserwowaæ nie by³ w stanie. Najlepiej pij grzybka 20 dni, resztê miesi±ca rób przerwê i podziel siê oberwacjami w³asnego samopoczucia np po miesi±cu b±d¼ dwóch :) Tytu³: Odp: Smak Wiadomo¶æ wys³ana przez: Pszczó³ka Maj 28, 2012, 12:02:48 Witam! Od tygodnia jestem szczê¶liw± (!?) posiadaczk± grzybka. I mam w zwi±zku z tym nie¶mia³e pytanie: smak to sprawa indywidualna, ale mnie bardziej interesuje zapach. Wyczyta³am gdzie¶, ¿e sporz±dzony kefirek pachnie dro¿d¿ami i faktycznie po pierwszym czy drugim "zalaniu" wyczuwa³am dro¿d¿owy zapach, a teraz ju¿ go nie ma... :-\. I nie wiem, czy to dobrze, czy ¼le. Dodam tylko, ¿e swojego tybusia zakupi³am przez internet i dotar³ do mnie w fatalnym stanie. Teraz wygl±da o niebo lepiej, ale zastanawiam siê, czy on rzeczywi¶cie dzia³a, czy te¿ mleko, które nim zalewam po prostu ki¶nie i nie ma szczególnych w³a¶ciwo¶ci... Witam, je¶li grzybka przybywa (powiêksza swoj± objêto¶æ)- znaczy, ¿e ¿yje i pewnie bêdzie mia³ siê coraz lepiej. grzybek sk³ada siê z dro¿d¿y i bakterii, które razem wspó³¿yj± w tych grzybkowych ziarenkach. Poniewa¿ masz grzybka od niedawna, to po zmianie warunków (pewnie nie to samo mleko i temperatura) oraz trudach podró¿y musi on osi±gn±æ na nowo równowagê. Mo¿e to potrwaæ trochê czasu. Dlatego zaobserwowa³a¶ zmianê w zapachu kefiru w miarê up³ywu czasu. Ta równowaga zwi±zana jest w³a¶nie z odpowiedni± proporcj± dro¿d¿y do bakterii i pewnie ju¿ zosta³a osi±gniêta. Je¶li mleko fermentuje pod wp³ywem grzybka, a on przyrasta (jest go coraz wiêcej), to na pewno jest wszystko w porz±dku. Pozdrawiam Pszczó³ka Tytu³: Odp: Smak Wiadomo¶æ wys³ana przez: daras Maj 31, 2012, 12:04:33 Teraz wygl±da o niebo lepiej, ale zastanawiam siê, czy on rzeczywi¶cie dzia³a, czy te¿ mleko, które nim zalewam po prostu ki¶nie i nie ma szczególnych w³a¶ciwo¶ci... £atwo sprawdziæ: pozostaw o tej samej godzinie dwa naczynia ze ¶wie¿ym mlekiem , jedno z grzybkiem i zobacz w którym mleko wcze¶niej siê zsi±dzie. Zapewniam, ¿e ta z grzybkiem bêdzie szybsza, a na tê z mlekiem bêdziesz musia³a jeszcze sporo poczekaæ. Poza tym mo¿na regulowaæ stopien zakwaszenia poprzez dobranie odpowiednich proporcji grzybka do mleka. |