Tytu³: Przepis na twaróg z grzybka Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartus2003 Maj 13, 2012, 23:09:36 Wiele osob marzy o produkcji w³asnego, domowego twarogu, ale nie maj± dostêpu do ¶wie¿ego mleka. Teraz, dziêki wspania³ym zdolno¶ciom grzybka tybetañskiego, mog± sami zrobiæ ser wykorzystuj±c napoj z grzybka i mleko UHT.
Przepis na domowy twarog z wykorzystaniem grzybka, bez potrzeby zdobywania mleka "prosto od krowy". Do produkcji domowego twarogu potrzebne s±: - garnek*, - sitko (badz plotno), - termometr (nie konieczny, ale wskazany), - szklanka napoju z grzybka, - 1,5 litra mleka UHT. Ilo¶æ mleka i napoju z grzybka mo¿e byæ inna, wa¿ne jest aby zachowaæ miêdzy nimi proporcjê 6:1. Najlepszy do produkcji twarogu jest mocny napoj z grzybka, taki ktory "sci±³" siê pod dzia³aniem grzybka. 1. Podgrzaæ mleko do 90 *C. Dodaæ napoj z grzybka i lekko zamieszaæ. Poczekaæ, a¿ serwatka odzieli siê od grudek twarogu. 2. Odcedziæ twarog serwatki Mo¿na to zrobiæ za pomoc± sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie. 3. Twarog jest gotowy ! Mo¿na go przyprawiæ, dodaæ ¶mietany, szczypiorku i rozsmarowaæ na kanapkach. Kiedy twarog trudno oddziela siê od serwatki mo¿na bardziej podgrzaæ mleko, b±d¼ dodaæ wiêcej napoju z grzybka. Tytu³: Odp: Przepis na twaróg z grzybka Wiadomo¶æ wys³ana przez: dominikanoga Maj 04, 2013, 13:46:33 a ja nie dolewam ¿adnego mleka,tylko wlewam sam napój grzybkowy do ma³ego garnka i bardzo wolno podgrzewam,a najlepiej to w miseczkê i do k±pieli wodnej-minimalny ogieñ.wychodzi mi ma³a ilo¶æ w sam raz dla synka na ¶niadanie,mama pije serwatkê-15 min roboty i wszyscy zadowoleni i jakie smaczne!
|