Forum na temat grzybka tybetañskiego

Kategoria ogólna => Dyskusja ogólna => W±tek zaczêty przez: bartus2003 Maj 13, 2012, 23:09:36



Tytu³: Przepis na twaróg z grzybka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartus2003 Maj 13, 2012, 23:09:36
Wiele osob marzy o produkcji w³asnego, domowego twarogu, ale nie maj± dostêpu do ¶wie¿ego mleka. Teraz, dziêki wspania³ym zdolno¶ciom grzybka tybetañskiego, mog± sami zrobiæ ser wykorzystuj±c napoj z grzybka i mleko UHT.


Przepis na domowy twarog
z wykorzystaniem grzybka, bez potrzeby zdobywania mleka "prosto od krowy".


Do produkcji domowego twarogu potrzebne s±:

- garnek*,
- sitko (badz plotno),
- termometr (nie konieczny, ale wskazany),
- szklanka napoju z grzybka,
- 1,5 litra mleka UHT.

Ilo¶æ mleka i napoju z grzybka mo¿e byæ inna, wa¿ne jest aby zachowaæ miêdzy nimi proporcjê 6:1. Najlepszy do produkcji twarogu jest mocny napoj z grzybka, taki ktory "sci±³" siê pod dzia³aniem grzybka.


1. Podgrzaæ mleko do 90 *C.
Dodaæ napoj z grzybka i lekko zamieszaæ. Poczekaæ, a¿ serwatka odzieli siê od grudek twarogu.

2. Odcedziæ twarog serwatki
Mo¿na to zrobiæ za pomoc± sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie.

3. Twarog jest gotowy !
Mo¿na go przyprawiæ, dodaæ ¶mietany, szczypiorku i rozsmarowaæ na kanapkach.


Kiedy twarog trudno oddziela siê od serwatki mo¿na bardziej podgrzaæ mleko, b±d¼ dodaæ wiêcej napoju z grzybka.


Tytu³: Odp: Przepis na twaróg z grzybka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dominikanoga Maj 04, 2013, 13:46:33
a ja nie dolewam ¿adnego mleka,tylko wlewam sam napój grzybkowy do ma³ego garnka i bardzo wolno podgrzewam,a najlepiej to w miseczkê i do k±pieli wodnej-minimalny ogieñ.wychodzi mi ma³a ilo¶æ w sam raz dla synka na ¶niadanie,mama pije serwatkê-15 min roboty i wszyscy zadowoleni i jakie smaczne!


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wataha-dahabiga-indaha polskiserwersluzb dlawtajemniczonych wrickenridge wojnaklanow