Tytu³: Na zaparcia Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartus2003 Maj 13, 2012, 23:08:22 Zaparcia
Zaparcie to wstydliwa i pozornie niegro¼na dolegliwo¶æ, ktora dotyka od czasu do czasu ka¿dego z nas. Je¶li zaparcie nie trwa d³u¿ej, ni¿ tydzieñ i nie powoduje dotkliwych objawow nie docieramy zwykle z tym problemem do lekarza – staramy siê leczyæ domowymi sposobami. Co wowczas robimy? Stosujemy sprawdzone od lat metody... Jedn± z tych metod mo¿e byæ picie mlecznego napoju z grzybka, zawieraj±cego bakterie kwasolubne – Bifidobacterium oraz bakterie kwasu mlekowego ze szczepu Lactobacillus. Jego stosowanie w leczniu zaparæ poprawia perystaltykê jelit, przyspiesza wyproznianie, hamuje rozwoj bakterii gnilnych wywo³uj±cych zapalenia i choroby jelit. Dieta przeciwzaparciowa: 1. spo¿ycie minimum 2 litrow niegazowanej wody dziennie, 2. przed ka¿dym posi³kiem wypijanie 1 szklanki przegotowanej ciep³ej wody, 3. wprowadzenie posilkow czestych, ale ma³ych objêto¶ciowo (drugie ¶niadanie, podwieczorek), 4. na drugie ¶niadanie i podwieczorek spo¿ywanie owocow, 5. spo¿ywanie oko³o 30 dag jarzyn dziennie (broku³y, buraki, surowa marchew, inne), 6. du¿a ilo¶æ kasz gruboziarnistych (kasza gryczana), 7. 2 ³y¿ki otr±b dziennie (najlepiej namoczonych w wodzie lub jogurcie), 8. ograniczenie spo¿ycia ziemniakow, ryzu, pieczywa, 9. suszone owoce (¶liwki, morele), 10. zakaz k³adzenia siê spaæ bezpo¶rednio po posi³ku (ostatni posi³ek miêdzy 18-19, potem ewentualnie p³yny i owoce). |